Meditime – 23 Prill

Lexoni nga Gjoni 20:24-31 Më trego prova Pastaj i tha Thomait: “Vëre gishtin tënd këtu dhe shiko duart e mia; dhe shtrije dorën tënde dhe vëre në brinjën time . . .”. (v. 27) Bashkëshortja ime ka lindur në shtetin e Misurit, që njihet ndryshe si shteti “Beso dhe Kontrollo”. Megjithëse kuptimi i kësaj nofke është i debatueshëm, banorët e Misurit sot e pranojnë si pjesë të karakterit të shtetit të tyre. Përpara se të besojnë, ata duhet të shohin provat! Fare mirë edhe Thomain mund ta etiketojmë s...
More

Meditime – 22 Prill

Lexoni nga Gjoni 20:19-23 Shenja të bukura plage Erdhi Jezusi dhe qëndroi në mes, dhe . . . u tregoi atyre duart dhe brinjën e tij. (v. 19-20) Ky është një detaj shumë goditës i këtij tregimi. Kur Jezusi u shfaqet dishepujve të tij, të cilët janë grumbulluar pas dyerve të mbyllura, vini re se ata nuk e njohin atë as nga tiparet e tij fizike dhe as nga tingulli i zërit të tij. Por janë shenjat që e tradhtojnë. Ata e njohin Jezusin nga shenjat e plagëve të tij. Agustini i Hipos (354-430), peshko...
More

Meditime – 21 Prill

Lexoni nga Gjoni 20:1-18 Kam parë Zotin Atëherë Maria Magdalena erdhi t’ua njoftojë dishepujve se kishte parë Zotin. (v. 18) Megjithëse katër Ungjijtë ndryshojnë paksa nga detajet që japin për Pashkën e parë, ata përputhen që të gjithë kur vjen puna tek varri i boshatisur që gratë gjetën kur shkuan atje herët në mëngjes. Trupi i Jezusit ishte zhdukur pa lënë gjurmë. Maria qan sepse mendon se trupi i mësuesit të saj është vjedhur. Por, për habinë e saj, i njëjti trup që u rrah, u kryqëzua dhe u ...
More

Meditime – 20 Prill

Lexoni nga Gjoni 19:31-42 Kur vjen vdekja Ata, pra, e morën trupin e Jezusit dhe e mbështollën në pëlhura liri me erëra të këndshme . . . (v. 40) Dikur, me një lojë fjalësh, Udi Alen, tha: “Unë nuk kam frikë nga vdekja; thjesht nuk dua të jem i pranishëm kur të vijë”. E megjithatë, në një mënyrë a në një tjetër, a nuk kemi të gjithë frikë nga vdekja? A nuk është kjo arsyeja përse përpiqemi të zgjasim jetën dhe ta mbajmë sa më larg vdekjen? Kur Jezusi uli kokën dhe dorëzoi frymën e tij, ai vdiq....
More

Meditime – 19 Prill

Lexoni nga Gjoni 19:1-16 Cenueshmëria e Perëndisë Atëherë, pra, Pilati mori Jezusin dhe dha urdhër për ta fshikulluar. Dhe ushtarët thurën një kurorë me gjemba, ia vunë mbi krye dhe i veshën sipër një mantel të purpurt. (v. 1-2) Perëndia, duke u bërë mish në Jezusin, e bën veten e tij të cenueshëm ndaj çdo përvoje njerëzore, përfshirë këtu dhimbjen dhe vuajtjen. Dhe kjo cenueshmëri është më e dukshme pikërisht në ngjarjet e tmerrshme që ndodhën atë të Premte të Zezë. Mishi i Jezusit shqyhet nga...
More

Meditime – 18 Prill

Lexoni nga Gjoni 13:21-30 Plagë të fshehura Mbasi i tha këto, Jezusi, u turbullua në frymë . . . (v. 21) Ajo ishte pesëmbëdhjetë vjeç. Ngriti lart mëngët e saj për të më treguar shenjat që i kishin ngelur në parakrah. “Jam prerë vetë”, pëshpëriti ajo, duke ulur sytë përdhe, e turpëruar. “E bëj këtë sepse kaq të madhe e kam dhimbjen përbrenda, saqë kam nevojë që dikush ta shohë”. Ndonjëherë, plagët më të thella që mbartim janë të padukshme. Ne jemi lënduar nga ana frymërore, mendore apo emociona...
More

Meditime – 17 Prill

Lexoni nga Gjoni 13:1-17 Të përveshim mëngët Atëherë hodhi ujë në një legen, dhe filloi të lante këmbët e dishepujve . . . (v. 5) Disa vite më parë, një grup nga kisha jonë shkoi në Ugandë. Një nga vizitat që ata bënë, ishte edhe ajo në shtëpinë e një plaku të nderuar në një fshat, i cili ishte i sëmurë dhe i kishte ditët e numëruara. Papritur, ky plak i sëmurë u ul në gjunjë, mori ujë dhe një peshqir dhe filloi të lante këmbët e të gjithë grupit. Ishte një përvojë e jashtëzakonshme frymërore, ...
More

Meditime – 16 Prill

Lexoni nga Gjoni 1:1-18 Fjala u bë mish Dhe fjala u bë mish dhe ndenji ndër ne . . . (v. 14) Trupi i njeriut është i mrekullueshëm. Janë me trilionë qeliza të vogla që kombinohen së bashku për të formuar kocka dhe mish, muskuj dhe tejza, nerva dhe neurone. Të qenit njerëzor nuk nënkupton thjesht të kesh një trup, por nënkupton të jesh dikush. E megjithatë, kisha historikisht e ka parë trupin shpeshherë me dyshim dhe përçmim. Trupi veçohej nga shpirti, ku trupi shihej si një problem që duhej ka...
More

Meditime – 15 Prill

Lexoni nga Zakaria 4:1-14 E madhe dhe e vogël Duart e Zorobabelit kanë hedhur themelet e këtij tempulli dhe duart e tij do ta përfundojnë. (v. 9) Ndjeva nga Perëndia që duhet të shkruaja një autobiografi, por m’u deshën dhjetë vjet për ta përfunduar. Gjatë atyre viteve, kishte raste që pyesja veten: “A do ta mbaroj ndonjëherë këtë libër?”. Por, i vendosur vazhdova të shkruaj dorëshkrimin tim. Në një rast, kur nuk ndihesha mirë për projektin tim, lexova rreth Zorobabelit, i cili ishte përgjegjës...
More

Meditime – 14 Prill

Lexoni nga Psalmi 16 Fluturim jashtë kursit Ti do të më tregosh shtegun e jetës; ka plot gëzim në praninë tënde; në të djathtën tënde ka kënaqësi në përjetësi. (v. 11) “Dilni shpejt jashtë të shikoni!” thirri im atë ndërsa hyri me vrull brenda. Sapo dolëm në oborr, unë dhe nëna ime, e kuptuam se përse gëzonte aq shumë babi. Për habinë tonë, në rrugicën e fqinjit tonë ishte ulur një balonë e madhe e zezë. Ishte e dukshme që balona kishte fluturuar jashtë kursit, duke bërë që të ulej aty ku pilot...
More

Meditime – 13 Prill

Lexoni nga Mateu 26:36-46 Lutje që i merr era Dhe, si shkoi pak përpara, [Jezusi] ra me fytyrë përdhe dhe lutej duke thënë: “Ati im, nëse është e mundur, largoje prej meje këtë kupë; megjithatë, jo si dua unë, por si do ti”. (v. 39) Ndërkohë që era e ftohtë fshikullonte rreth e përqark parkut, ku do luhej një ndeshje bejsbolli, familja ime qëndronte ulur në stola për të mbështetur mbesën time dhe tre shoqet e saj, të cilat kishin nderin të këndonin himnin kombëtar. Kur vajzat filluan, u kuptua ...
More

Meditime – 12 Prill

Lexoni nga Romakëve 6:15-23 Shpërblim i kundërt Sepse paga e mëkatit është vdekja, por dhurata e Perëndisë është jeta e përjetshme nëpërmjet Krishtit Jezus, Zotit tonë. (v. 23) Kur dola tek dera e aeroplanit, në vend që të gjeja karrocën time personale, gjeta duke më pritur një agjent të karrocave që shtynte një karrocë të aeroportit. Po karrocës sime të invalidit çfarë i kishte ndodhur? Më vonë, mësova se kishte mbetur pas në Meksikë, tek tuneli që të çon tek aeroplani, sepse askush nuk ishte ...
More

Meditime – 11 Prill

Lexoni nga Zbulesa 22:1-9 Adhuroni vetëm Perëndinë Dhe [engjëlli] më tha: “Shiko se mos e bën! Sepse unë jam bashkëshërbëtori yt dhe i vëllezërve të tu, profetë, dhe të atyre që i mbajnë fjalët e këtij libri. Adhuro Perëndinë!”. (v. 9) Ndërsa po çlodhesha me vëllanë tim, në një plazh të Meksikës, dëgjuam një zë të panjohur që pyeti: “Vëllai yt është ky?”. Ishte një shitës ambulant plazhi, i cili pasi mësoi se isha vëllai i Markut, filloi të ndante me ne se edhe ai kishte pasur një anëtar të fam...
More

Meditime – 10 Prill

Lexoni nga Gjoni 10:1-18 Jezusi, udhërrëfyesi ynë Sepse ky Perëndi është Perëndia ynë përjetë, gjithnjë; ai do të jetë udhëheqësi ynë deri në vdekje. (Psalmi 48:14) Nuk kishim përdorur asnjëherë një udhërrëfyes aeroporti për njerëzit me aftësi të kufizuara, por i ishim shumë mirënjohës agjentit të udhëtimit që na sugjeroi një udhërrëfyes të tillë në aeroportin e Puerto Vallarta të Meksikës. Ai na priti tek aeroplani, dhe pasi kapi karrocën time të invalidit, u tha personave që më shoqëronin në ...
More

Meditime – 9 Prill

Lexoni nga Danieli 6:6-22 Më mirë në gjunjë Tri herë në ditë [Danieli] gjunjëzohej, lutej dhe falënderonte Perëndinë e tij; siç e bënte zakonisht më parë. (v. 10) Paraliza ime e bën shumë të vështirë ekuilibrimin e qëndrimit në këmbë. Kurdoherë që përpiqem të ngrihem, bie shumë shpejt së prapthi. Një pjesë të mirë të gjërave i bëj në gjunjë. Nga pozicioni në gjunjë, unë mund të vishem, të ulem afër lavamanit në banjë për të larë dhëmbët dhe të hipi apo të zbres nga karroca ime e invalidit. Dan...
More

Meditime – 8 Prill

Lexoni nga Kolosianëve 3:5-17 Ndryshoni veshjen tuaj Mos gënjeni njëri-tjetrin, sepse ju e zhveshët njeriun e vjetër me veprat e tij, edhe veshët njeriun e ri, që përtërihet në njohurinë, sipas shembullit të atij që e krijoi. (v. 9-10) Bari i gjatë dhe i gjelbër i fushës së golfit e bënte edhe më të bukur xhiron e mbrëmjes mes përmes fushës. Megjithatë, me sa duket, alergjitë e mia nuk ishin dakord. Nuk gjeta dot çlirim prej tyre derisa vesha rroba të tjera. Mëngjesin tjetër, vesha rrobat që ki...
More

Meditime – 7 Prill

Lexoni nga Mateu 9:9-13; 10:1-4 Ai na zgjodhi Nuk më keni zgjedhur ju mua, por unë ju kam zgjedhur ju; dhe ju caktova të shkoni dhe të jepni fryt dhe fryti juaj të qëndrojë. (Gjoni 15:16) Para disa vitesh, familja ime shkoi të mblidhte manaferra në fermën që zotëronte kushëriri i tim et. Ndërkohë që shumica e familjes ishte shumë selektive për të mbledhur vetëm ato më të zezat dhe më të pjekurat, nipi im dy vjeçar, po kënaqej shumë duke mbledhur radhë, pa dallim. E mbushi shportën e tij me kokr...
More

Meditime – 6 Prill

Lexoni nga Zbulesa 3:7-13 Mbahuni fort! [Jezusi tha:] “Ja, unë vij shpejt; mbaje fort atë që ke, që të mos të marrë ndokush kurorën tënde”. (v. 11) Kur dolëm me varkë nga liqeni, unë mendova se duhet të kënaqesha thjesht me faktin që po dilja xhiro, ndërkohë që të tjerët shijonin pasditen duke luajtur me kamerdare në liqen, të tërhequr nga një motoskaf. Por, im atë më habiti kur më tha: “Stiv, unë mendoj që mund t’ia dalësh. Ke mjaftueshëm fuqi për t’u mbajtur fort”. Pavarësisht paralizës sime ...
More

Meditime – 5 Prill

Lexoni nga Galatasve 5:13-26 Le të ecim Në qoftë se rrojmë në Frymë, në Frymë edhe le të ecim. (v. 25) Më ftuan që të merrja pjesë në një shfaqje kuajsh, që ishte e para për mua. Duke qenë fillestar, nuk mund ta dalloja se kur dilte mirë apo keq kali. Ndërkohë që kalorësit i drejtonin kuajt për të kryer hapat e ecjes së ngadaltë, të ecjes me trok dhe të ecjes me galop, mësova se gjyqtarët i kushtonin shumë vëmendje qëndrimit dhe sjelljes së kalit, madje edhe mënyrës si e mbante kokën. Ata madje...
More

Meditime – 4 Prill

Lexoni nga Mateu 26:69-75 Theksi dhe dialekti ynë Mbas pak edhe të pranishmit iu afruan dhe i thanë Pjetrit: “Vërtet, edhe ti je një nga ata, sepse e folura jote të tradhton!”. (v. 73) Kur erdhi koha për të zëvendësuar pajisjen time të veçantë të komunikimit, kontaktova me kompaninë që kam përdorur për vite me radhë. Pajisja e tyre më e fundit quhej “Theksi”. Në fillim, nuk e analizova shumë emrin e këtij produkti, derisa lexova përsëri historinë e Pjetrit që mohoi Jezusin. Atëherë e kuptova se...
More

Meditime – 3 Prill

Lexoni nga Isaia 9:1-7 Jezusi, Z. Mrekullia Sepse na ka lindur një fëmijë, një djalë na është dhënë. Mbi supet e tij do të mbështetet perandoria dhe do të quhet Këshilltar i admirueshëm, Perëndi i fuqishëm, Atë i përjetshëm, Princ i paqes. (v. 5) Teksa përgatitesha për t’u takuar me përfaqësuesin e kompanisë që kishte bërë pajisjen time të të folurit, unë dëshiroja të përmendja emrin e dikujt që punon në atë kompani, i cili është specialist i gjuhës dhe të folurit. Kur formova emrin e tij në ta...
More

Meditime – 2 Prill

Lexoni nga Gjoni 11:17-44 Asgjë nuk është e përhershme Jezusi i tha: “Unë jam ringjallja dhe jeta; ai që beson në mua, edhe në vdektë, do të jetojë. Dhe kushdo që jeton e beson në mua, nuk do të vdesë aspak përjetë. A e beson këtë?”. (v. 25-26) Hapi i parë për të marrë siguracionin në mënyrë që të paguaj për pajisjen time të veçantë, që më duhet ta përdor çdo ditë, është të shkoj tek doktori dhe t’i kërkoj atij të lëshojë me shkrim se paraliza ime cerebrale mbetet e përhershme. Kur e bëja më pa...
More

Meditime – 1 Prill

Lexoni nga Zanafilla 28:10-22 Kujtimet kokoshka Atëherë Jakobit i doli gjumi dhe tha: “Me siguri ZOTI është në këtë vend dhe unë nuk e dija”. (v. 16) Kur shkojmë në kishë, në ndonjë konferencë të krishterë apo në shkollën e të dielës, presim që aty të gjejmë Perëndinë. Por, ndonjëherë, Perëndia na surprizën duke u shfaqur në ato vende ku nuk e presim. Gjërat që na sjellin ndërmend dashurinë dhe mirësinë e tij mund të jenë kudo dhe gjithçka. Ndoshta mund të jetë kur jemi në punë ose teksa çlodhe...
More