Meditime – 14 Shkurt

Lexoni nga Luka 10:25-37

Mirësia e të panjohurve

“Cili nga këta të tre, pra, të duket se u bë i afërmi i atij, që ra në duart e kusarëve?”. Dhe ai i tha: “Ai që tregoi mëshirë ndaj tij”. Atëherë Jezusi i tha: “Shko dhe bëj kështu edhe ti”. (v. 36-37)

A ju janë afruar ndonjëherë njerëz të panjohur të cilët kanë dashur t’ju ndihmojnë? Mua më ndodhi disa herë kur isha në Karaibe. Dy burra që qëndronin në hotelin ku ishim edhe ne, erdhën me vrap t’i jepnin një dorë babait tim kur e panë që po më ndihmonte të ecja përgjatë rërës dhe brenda oqeanit. Pasi mbarova notin, ata më ndihmuan që të hipja sërish në karrocën time. Në një rast tjetër, kur mora hua një karrocë invalidi nga plazhi, që qëlloi me gomë të rënë, një djalë me muskuj më ndihmoi duke e shtyrë atë.

Këta njerëz më kujtuan atë samaritanin tek shëmbëlltyra e njohur e Jezusit. Ky hero ishte i panjohur për burrin që ra në duart e kusarëve. Këta dy burra nuk kishin asgjë të përbashkët. Në ato kohë, hebrenjtë ishin armiqësorë karshi samaritanëve. Samaritanët konsideroheshin si racë e përzier dhe shiheshin me përçmim. E megjithatë, duke e ditur këtë lloj tensioni, Jezusi e bëri këtë të panjohur personin më të dobishëm në historinë e tij.

Duke i thënë ekspertit të ligjit që edhe ai të bënte si samaritani, Jezusi po na bën thirrje të jemi vigjilentë për njerëzit që janë në nevojë dhe t’i ndihmojmë ata. Nuk ka aspak rëndësi nëse janë nga e njëjta kishë, racë apo status ekonomik si ne, nëse mund t’i ndihmojmë, atëherë duhet ta bëjmë. Nga përvoja ime vetjake e di që kjo gjë do t’ua zbukurojë ditën.—Steve Laman

Lutje: O Zot, na ndihmo të jemi i afërmi për këdo që ka nevojë për ndihmën tonë.

Komente

komente

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *