Meditime – 29 Qershor

Meditimet on 1 Jun , 2017
Lexoni nga Marku 6:7-13 Të jetojmë dhe të duam si Jezusi Pastaj [Jezusi] i thirri pranë vetes të Dymbëdhjetët dhe filloi t’i dërgojë dy nga dy. (v. 7) Kohët e fundit në kishë ka pasur goxha interes rreth temës së dishepullizimit. Padyshim që ajo është një pjesë vendimtare e jetës së krishterë. Që nga koha kur isha i vogël dhe shkoja në shkollën e së dielës, kam dëgjuar që në jetë duhet të...
More

Meditime – 28 Qershor

Meditimet on 1 Jun , 2017
Lexoni nga Marku 6:1-6 Ç’po humbasim! Dhe [Jezusi] nuk mundi të kryejë aty asnjë vepër të pushtetshme, veçse shëroi disa të sëmurë, duke vënë duart mbi ta. Dhe çuditej për mosbesimin e tyre. (v. 5-6) Ne kemi një shprehje në Amerikë që thotë: “Familjariteti sjell përçmim”. Dhe kjo duket se përputhet fare mirë me leximin e sotëm nga Shkrimi. Jezusi ishte kthyer në Nazaret, qytetin e tij të ...
More

Meditime – 27 Qershor

Meditimet on 1 Jun , 2017
Lexoni nga Marku 5:25-34 Një kërkesë e heshtur Por ai i tha: “Bijë, besimi yt të shpëtoi; shko në paqe dhe ji e shëruar nga sëmundja jote!” (v. 34) Çfarë kontrasti që shohim tek njerëzit që vijnë tek Jezusi për ndihmë tek Marku 5. Dje pamë Jairin, një nga krerët e sinagogës. Sot është një grua që nuk ishte e lejuar t’i afrohej sinagogës. Ajo konsiderohej si “e papastër” për shkak se vuant...
More

Meditime – 26 Qershor

Meditimet on 1 Jun , 2017
Lexoni nga Marku 5:21-24, 35-43 Një Atë i dashur dhe një shpëtimtar i kujdesshëm Atëherë erdhi një nga krerët e sinagogës, me emër Jair, që, kur e pa, i ra te këmbët, dhe i lut me të madhe. (v. 22-23) Më pëlqen shumë kjo histori sepse flet për një baba dhe për vajzën e tij. Unë kam vetëm një vajzë, dhe megjithëse i dua shumë djemtë e mi, me vajzën ekziston një lidhje shumë e veçantë. Kam ...
More

Meditime – 25 Qershor

Meditimet on 1 Jun , 2017
Lexoni nga Marku 5:18-20 I dërguar në shtëpi Shko në shtëpinë tënde, te të tutë dhe u trego atyre sa bëri Zoti për ty. (v. 19) Njeriu që kishte qenë i pushtuar nga demonët tani ishte një njeri i ndryshuar. Aq shumë u ndryshua saqë iu lut Jezusit që ta lejonte të shkonte bashkë me të. Por Jezusi i tha jo. A ju habit juve kjo? Ja ku kemi një punëtor të gatshëm, dikë që padyshim donte të nd...
More

Meditime – 24 Qershor

Meditimet on 1 Jun , 2017
Lexoni nga Marku 5:1-17 T’i kërkosh Jezusit të ikë - Vetëvrasje frymërore Atëherë ata filluan t’i luten Jezusit që të largohej nga krahina e tyre. (v. 17) Kjo është një histori interesante. Një njeri që jetonte tek varrezat ishte i pushtuar nga demonët. Ai sillej shpesh në mënyrë shumë të egër, dhe askush nuk kishte mundur ta bënte zap, madje as me zinxhirë. Ditë e natë ai vinte vërdallë ...
More

Meditime – 23 Qershor

Meditimet on 1 Jun , 2017
Lexoni nga Marku 4:35-41 Paqe në stuhi Dhe [Jezusi] si u ngrit, e qortoi erën dhe i foli detit: “Pusho, fashitu!”. Dhe era pushoi dhe u bë bunacë e madhe. (v. 39) Një stuhi e papritur dhe e dhunshme ishte ngritur mbi detin e Galilesë. Aq shumë sa edhe ata që kishin përvojë në lundrimin e barkës, siç ishin dishepujt, u shtangën nga frika. Edhe Jezusi ishte në barkë, por ishte në gjumë. Dis...
More

Meditime – 22 Qershor

Meditimet on 1 Jun , 2017
Lexoni nga Marku 4:26-34 Duke rritur farat Dhe natën dhe ditën, ndërsa ai fle e çohet, fara mbin e rritet, pa e ditur ai se si. (v. 27) Me sa duket, Jezusi kishte një vlerësim të madh për mrekullinë e rritjes. Megjithëse ne shpesh e marrim si të mirëqenë, rritja është me të vërtetë një fenomen i jashtëzakonshëm. Duke e nxjerr në ambiente të hapura shërbesën e tij të mësimdhënies, Jezusi k...
More

Meditime – 21 Qershor

Meditimet on 1 Jun , 2017
Lexoni nga Marku 4:21-25 Besim i dukshëm Dhe u tha atyre: “A merret vallë llamba për ta vënë nën babunë ose nën shtrat? A nuk vihet mbi dritëmbajtëse?” (v. 21) Qyteti ku jetoj ka një fanar të vendosur mbi një valëpritës, i cili shtrihet i futur në brendësi të liqenit të Miçiganit. Për shumë e shumë vite ky fanar ka qëndruar aty, duke u treguar të gjitha anijeve hyrjen për në port. Është d...
More

Meditime – 20 Qershor

Meditimet on 1 Jun , 2017
Lexoni nga Marku 4:1-20 E korra është e sigurt Një pjesë tjetër . . . dha fryt që rritej e shtohej dhe mbante njëra tridhjetë, tjetra gjashtëdhjetë dhe tjetra njëqind. (v. 8) Ndërsa Jezusi vazhdonte shërbesën e tij në natyrë, ai pa një bujk që po mbillte fara. Këtë e përdori si një ilustrim të asaj se çfarë ndodh kur e ndajmë ungjillin me njerëzit. Ne mbjellim farën e Fjalës në jetët e nj...
More

Meditime – 19 Qershor

Meditimet on 1 Jun , 2017
Lexoni nga Marku 3:22-30 Një mëkat i pafalshëm? Në të vërtetë po ju them se bijve të njerëzve do t’u falen të gjitha mëkatet dhe çdo blasfemi që do të thonë; po për atë, që do të blasfemojë kundër Frymës së Shenjtë, nuk do të ketë falje përjetë; ai është fajtor për dënim të përjetshëm. (v. 28-29) Tek Kredoja e Apostujve mund të gjejmë përmbledhjen më të mirë të asaj se çfarë besojnë të kr...
More

Meditime – 18 Qershor

Meditimet on 1 Jun , 2017
Lexoni nga Marku 3:20-21, 31-35 Familja e Perëndisë Sepse kushdo që bën vullnetin e Perëndisë, ai është vëllai im, motra ime dhe nëna! (v. 35) Ndonjëherë mund ta harrojmë që Jezusi, në fakt, kishte edhe një familje njerëzore, për shkak se atyre u kushtohet shumë pak vëmendje tek Ungjijtë. Jezusi lindi në një familje hebraike dhe u rrit në Galile me një nënë, baba dhe vëllezër e motra. Në ...
More

Meditime – 17 Qershor

Meditimet on 1 Jun , 2017
Lexoni nga Marku 3:13-19 Të thirrur për të qenë me të Dhe ai caktoi dymbëdhjetë që të rrinin me të. (v. 14) “Më thuaj me kë rri, të them se cili je”. Bëra një hulumtim të vogël mbi këtë shprehje dhe zbulova se ajo vjen nga morali i njërës prej fabulave të Ezopit, e titulluar “Gomari dhe blerësi i tij”. Fabula tregon për një burrë që donte të blinte një gomar, por përpara se ta blinte, ven...
More

Meditime – 16 Qershor

Meditimet on 1 Jun , 2017
Lexoni nga Marku 3:7-12 Jezusi del Dhe Jezusi me dishepujt e vet u tërhoq drejt detit; dhe një turmë e madhe nga Galileja i ndoqi; edhe nga Judeja. (v. 7) Kur një predikues amerikan filloi të predikonte në një kinema të hapur në Kaliforni rreth vitit 1955, disa njerëz menduan se ai kishte rrjedhur nga trutë. Por turma të mëdha njerëzish erdhën me makinat e tyre për të dëgjuar rreth një Pe...
More

Meditime – 15 Qershor

Meditimet on 1 Jun , 2017
Lexoni nga Marku 2:23-3:6 Thelbi i fesë së vërtetë Dhe [Jezusi] u tha atyre: “Shabati është bërë për njeriun dhe jo njeriu për shabatin”. (v. 27) Një ditë unë dhe bashkëshortja ime po hanim drekë në një restorant në qytetin ku jetojmë. Ndërsa po bisedonim me kamerieren, zbuluam që njihnim njerëz të përbashkët. Në fakt, prindërit e saj ishin anëtarë në një kishë ku dikur unë kisha qenë pas...
More

Meditime – 14 Qershor

Meditimet on 1 Jun , 2017
Lexoni nga Marku 2:18-20 Gëzim e hare Dhe Jezusi iu përgjigj atyre: “Vallë a mund të agjërojnë dasmorët, ndërsa dhëndri është me ta? Për aq kohë sa kanë me vete dhëndrin, nuk mund të agjërojnë”. (v.19) “Çdo gjë ka stinën e vet, çdo situatë ka një kohë nën qiell; një kohë për të lindur dhe një kohë për të vdekur, një kohë për të mbjellë dhe një kohë për të shkulur atë që është mbjellë . . ...
More

Meditime – 13 Qershor

Meditimet on 1 Jun , 2017
Lexoni nga Marku 2:15-17 Ata të cilët Jezusi mund t’i ndihmojë Nuk janë të shëndoshët që kanë nevojë për mjekun, por të sëmurët; unë nuk erdha për të thirrur të drejtët, por mëkatarët për pendim. (v. 17) Jezusi nuk mund t’i ndihmojë të gjithë. Jo se ai nuk e dëshiron një gjë të tillë. Dëshira e zemrës së tij është “zemërgjerë ndaj nesh, sepse nuk do që ndokush të humbasë, por që të gjithë...
More

Meditime – 12 Qershor

Meditimet on 1 Jun , 2017
Lexoni nga Marku 2:13-14 Njeriun të cilin nuk e donte askush Dhe [Jezusi], duke kaluar, pa Levin, birin e Alfeut, i cili qe ulur në vendin e tatimeve, dhe i tha: “Ndiqmë!”. Dhe ai u ngrit dhe e ndoqi. (v. 14) Në kohën e Jezusit askush nuk i kishte qejf tagrambledhësit. Atyre nuk u zihej besë. Ata mashtronin me shumat e taksave që njerëzit u detyroheshin qeverisë. Ata mbushnin xhepat e tyr...
More

Meditimet – 11 Qershor

Meditimet on 1 Jun , 2017
Lexoni nga Marku 2:1-12 Miqtë Atëherë i erdhën disa që i paraqitën një të paralizuar, të cilin po e bartnin katër vetë. (v. 3) Para disa vitesh, një grup i njohur muzikor nxori një këngë të re me titullin “Jam një shkëmb”. Kohët e fundit, të njëjtën këngë, e dëgjova në një koncert teksa po interpretohej nga një grup kontribues i quajtur Miqtë e Vjetër. Në kohën e saj, kjo këngë ishte një ...
More

Meditimet – 10 Qershor

Meditimet on 1 Jun , 2017
Lexoni nga Marku 1:40-45 Prekja e dorës së Mjeshtrit Dhe Jezusi pati dhembshuri, shtriu dorën dhe e preku. (v. 41) Ashtu si në shumë vende te Ungjijtë, edhe këtu e shohim Jezusin të mbushur me dhembshuri. Kur Ai pa vuajtje dhe sëmundje tek njerëzit, ai thjesht nuk mund të largohej pa ndihmuar. Ai u prek në bërthamën e qenies së tij, duke shpalosur kështu zemrën e Perëndisë. Sa shumë vu...
More

Meditimet – 9 Qershor

Meditimet on 1 Jun , 2017
Lexoni nga Marku 1:35-39; Romakëve 1:14-17 Gati për të predikuar Dhe [Jezusi] u tha atyre: “Le të shkojmë në fshatrat e afërme që të predikoj edhe atje, sepse për këtë kam ardhur”. (Mr 1:38) Dr. Henri Bast, ishte pastor, profesor në një shkollë biblike dhe zëri radiofonik i hershëm te Fjalët e Shpresës. Miku i tij, dhe pasuesi tek Fjalët e Shpresës, u shpreh kështu për të: “Predikimi, për...
More

Meditimet – 8 Qershor

Meditimet on 1 Jun , 2017
Lexoni nga Marku 1:35-37 Domosdoshmëria e lutjes Dhe, të nesërmen në mëngjes, kur ende ishte shumë errët, Jezusi u ngrit, doli dhe shkoi në një vend të vetmuar dhe atje u lut. (v. 35) Para disa ditësh po shikoja një program në televizor ku një nga personazhet kryesorë e gjeti veten në një situatë shumë të rrezikshme. Ai nuk dinte se çfarë të bënte. Armiqtë e kishin rrethuar dhe nga ana nj...
More

Meditime – 7 Qershor

Meditimet on 1 Jun , 2017
Lexoni nga Marku 1:21-34 Përfshirja me njerëz Por në mbrëmje, pas perëndimit të diellit, i prunë të gjithë të sëmurët dhe të demonizuarit. Dhe gjithë qyteti ishte mbledhur te dera. (v. 32-33) Një miku im e përshkroi shërbesën si “përfshirje me njerëzit”. Përgjatë viteve të mia në shërbesën e krishterë, kam menduar shpesh për këtë shprehje. Kjo ide e shërbesës, padyshim, nuk filloi nga mik...
More

Meditime – 6 Qershor

Meditimet on 1 Jun , 2017
Lexoni nga Marku 1:16-20 Rekrutët e parë të Jezusit Dhe Jezusi u tha atyre: “Ejani pas meje dhe unë do t’ju bëj peshkatarë njerëzish”. (v. 17) Kur isha i vogël, mësova një këngë në shkollën e së dielës që titullohej “Do t’ju bëj peshkatarë njerëzish”. Edhe tani që po i shkruaj këto fjalë, e dëgjoj ende këngën në kokën time. Është një këngë shumë e bukur me një melodi që të mbetet në mendj...
More

Meditime – 5 Qershor

Meditimet on 30 May , 2017
Lexoni nga Marku 1:14-15 Lajmi i mirë Pendohuni dhe besoni në ungjillin. (v. 15) Lajmërimet politike zakonisht afishohen si shumë të rëndësishme. Por ama, kur i përmbledhim, ato shpesh rezultojnë në gjëra të pavlera. Gjatë fundit të fushatës zgjedhore të Republikanëve në vitin 2016, kandidati Ted Kruz, i cili kishte mbetur mbrapa me një diferencë të madhe, bëri një lajmërim që, nëse ai do...
More

Meditime – 4 Qershor

Meditimet on 30 May , 2017
Lexoni nga Marku 1:12-13 Të drejtuar nga Fryma Atëherë Jezusi u çua prej Frymës në shkretëtirë, që djalli ta tundonte. (Mt 4:1) Ashtu si dje, edhe leximi i sotëm mund të duket paksa i pazakontë në fillim. Pasi Jezusi pagëzohet, ai u çua në shkretëtirë për t’u tunduar. Seriozisht? Ne me siguri do të mendonim se Fryma e Shenjtë do ta ngushëllonte dhe inkurajonte Jezusin. Në fund të fundit, ...
More

Meditime – 3 Qershor

Meditimet on 30 May , 2017
Lexoni nga Marku 1:9-11 Jezusi bashkohet me kauzën Atëherë erdhi Jezusi nga Galileja në Jordan, te Gjoni, për t’u pagëzuar prej tij. Por Gjoni e kundërshtoi fort. (Mt 3:13-14) Uilliam Barklej shprehet si më poshtë për Gjon Pagëzorin: “Qëllimi i vetëm i Gjonit nuk ishte që ai të pushtonte qendrën e skenës, por të përpiqej të lidhte njerëzit me atë që ishte më i madh dhe më i fortë se ai . ...
More

Meditime – 2 Qershor

Meditimet on 30 May , 2017
Lexoni nga Marku 1:2-8 Violina e dytë Pas meje po vjen një që është më i fortë se unë. (v. 7) Muhamed Ali ishte padyshim një nga boksierët më të mëdhenj që ka jetuar ndonjëherë. Problemi ishte, se ai sigurohej që të gjithë ta dinin këtë. Kudo ku shkonte, ai thoshte me zë të lartë: “Unë jam më i madhi!”. Një herë, ai ishte në një aeroplan dhe stjuardesa i kërkon që të lidhë rripin e siguri...
More

Meditime 1 Qershor

Meditimet on 30 May , 2017
Lexoni nga Marku 4:1-4 Duke ia nisur përsëri Fillimi i ungjillit të Jezu Krishtit, Birit të Perëndisë. (Mr. 1:1) Bibla fillon me fjalët: “Në fillim Perëndia krijoi qiejt dhe tokën” (Zan. 1:1). Sot, ndërsa fillojmë leximin tonë përgjatë gjashtë kapitujve të parë të Ungjillit sipas Markut, shohim që autori flet për një tjetër fillim. Ashtu siç Perëndia përdori fuqinë e tij krijuese për të b...
More