web-woh-31-maj

31 Maj

Lexoni nga Filipianëve 4:5-13

Kënaqësia

Nuk e them këtë se jam në nevojë, sepse unë jam mësuar të kënaqem në gjendjen që jam. (v. 11)

Në botën e filozofëve stoikë grekë, në botën në të cilën Pali udhëtoi, termi “kënaqësi” përdorej për të përshkruar pavarësi, vetëkënaqësi dhe aftësinë për t’i bërë gjërat vetëm. Ideja ishte që personi vërtetë i urtë ishte ai që kishte ardhur në një vend në jetën e tij ku ishte i pavarur nga të gjitha gjërat dhe të gjithë njerëzit. Ata nuk kishin nevojë për asgjë dhe askënd. Kur të kishit arritur në vendin ku ju vareshit vetëm tek vetja juaj, atëherë për filozofët stoikë grekë, ju ia kishit mbërritur.

Në fjalorin e Palit, të ishe i kënaqur thjesht do të thoshte “të kishe mjaftueshëm,” qoftë kur ekonomia e tij personale po rritej qoftë kur po zvogëlohej. Kënaqësia e tij nuk vinte nga vetja e vet apo nga rrethanat e tij; siç thotë ai, vinte nga forcimi i Perëndisë (v. 13).

Me siguri që Pali ishte realist. Ai ishte i ndërgjegjshëm rreth rrethanave të tij. Ndryshimi qëndronte në faktin që, në vend që të mbetej peng tek rrethanat e tij, ai kishte mësuar ta shihte historinë e jetës së tij si pjesë të historisë së shpëtimit të Perëndisë për të. Dhe kur ai nuk kishte pothuajse asgjë, ai ishte i kënaqur në të njëjtën mënyrë si atëherë kur bollëku mbushte jetën e tij.

Po ne? Si është niveli ynë i kënaqësisë? A po ju thith vazhdimisht cikli i të dashurit më shumë dhe më mirë? Apo e keni gjetur vlerën tuaj, kënaqësinë tuaj, në paqen e Perëndisë e cila është në Jezu Krishtin? — David Walls

Ndërsa luteni, i kërkoni Frymës së Shenjtë t’ju forcojë deri në pikën e kënaqësisë.

fjalëteshpresës #kishashqiptare #ungjillorëtshqiptare #meditime #app #ios #android

Tags: No tags